Hyra en server, vilka alternativ finns?

Det finns i huvudsak två alternativ när det gäller att hyra en server, antingen hyr man en fysisk dedikerad server eller så hyr man molnserver.

Hyra server, fysisk dedikerad

Fördelarna med att hyra en dedikerad server är att det är flexibelt på riktigt, du får precis den hårdvara du behöver och som du efterfrågar. När du har installerat det operativsystem och den mjukvara du vill ha och är klar med servern, kan du antingen betala för att någon tar hand om den åt dig eller att du själv får access till serverhallen där servern står. Fördelen med det sistnämnda är väl att du själv har 100% kontroll och att du eventuellt spar pengar, nackdelen är att du själv eventuell måste rycka ut till serverhallen när något strular. Att hyra innebär oftast också att den du hyr av ser till att hårdvaran funkar och att de står för kostnaderna att byta delar som slits ut.

Hyra molnserver

Fördelen med att hyra en molnserver är att det är väldigt stabilt, ingen fysisk hårdvara som kan gå sönder. Den blir inte heller gammal och svår att hitta delar till då den är virtuell. Uppgradering av servern när prestandan tryter är också mycket enkel, och även att klona och flytta servern om man känner för det. Den enda nackdelen som jag kan se är att kostnaden blir högre än att hyra en fysisk server eller ännu billigare att själv äga en server.

Pålitliga leverantörer

Det viktigaste är dock att hitta en pålitlig leverantör som kan sköta saker, lika viktigt som att din server funkar är ju att infrastrukturen kring servern är stabil. Det hjälper inte att din server rullar och är glad om inte internetuppkopplingen till den svarar snabbt och att strömförbrukningen är tillförlitlig så att servern går ner vid korta strömavbrott.