Hyra server? tänk på detta

Att köpa eller hyra server är det förmodligen en del företag som funderat på att skaffa. Den stora frågan är vad exakt ett företag bör tänka på innan man skaffar en server?

Vad företag bör tänka på när de ska hyra server

Nummer ett i tankar man bör ha vid val av server är varför man behöver en. Är det en maskin som ska husera x-antal domäner med flertalet varor och annat? Är det tänkt att den ska husera viktig data som är nödvändig för hela företaget att komma åt? Med dessa tankar i åtanke är det lättare att se vad som bör tas hänsyn till. Denna hänsyn gynnar företaget då alla utgifter är med i beräkningen.

Utöver vad maskinen ska användas till finns det en del andra viktiga saker som företag bör tänka på innan de börjar hyra maskiner av ett annat företag. När ett företag väljer att hyra server bör den ansvarige på företaget först ta reda på vad som sker vid till exempel driftstörningar. Om driftstörningar sker kan viktig data bli oåtkomlig eller i värsta fall försvinna för alltid. Att ha koll så att det erbjuds backup, support och att ansvaret för att få igång allt igen ligger på företaget som hyr ut är nödvändigt.

Om man som företag är orolig över driftstörningar går det att hyra server men ha den placerad på företaget som hyr ut den. Detta innebär att det alltid finns en eller flera tekniker i närheten av maskinen. Det betyder också att företaget som har valt att hyra server inte behöver ge ut några nycklar till tekniker.

Virtuell eller fysisk?

Ytterligare en viktig punkt som bör övervägas är om det är bättre att satsa på att hyra server i form av en VPS. VPS är en förkortning för virtuell privat server, en maskin som går att hyra och som endast existerar i molnet. VPS är med andra ord inte någonting som existerar fysiskt. Den går fortfarande att ladda upp filer till, husera domäner och skala upp och ner vid behov. Det många anser är ett plus med VPS är att den inte tar upp någon fysisk plats. Detta innebär att ett företag kan ha en stor mängd data sparad utan att oroa sig för att fylla ett helt rum med servrar. VPS går likt den fysiska varianten att ha placerad hos företaget som hyr ut maskinen.